top of page

Richard Ramirez

29. 4. 2012

Richard Ramirez - americký sériový vrah, který v letech 1984-1985 usmrtil kolem Los Angeles a San Franciska nejméně 14 osob. Mezi ostatními sériovými vrahy vyčníval zejména svojí nesmírnou brutalitou. Za oběti si vybíral jak muže, tak ženy. Děti, dospělé i seniory. Protože většinou útočil v bytech či domech obětí, tedy v místech, kde se lidé cítí nejbezpečněji, působil jeho modus operandi na veřejnost obzvláště děsivě.

  • Narozen: 28.2.1960

  • Zemřel: 7.6.2013

  • Země:USA

  • Počet obětí:14+

  • Unikal:1 rok

  • Vražedná aktivita:1984-1985

  • Přezdívka: "Noční slídič"

Richard Ramirez

Ricardo Leyva alias Richard Ramirez se narodil 28. února 1960El PasuTexasu. Byl nejmladším z pěti dětí mexických emigrantů, Juliana a Mercedes Ramirezových. Malý Richard byl vychováván v katolickém duchu. Ze strachu z otce, který byl temperamentní a děti občas bil, již od dětství často zůstával celé dny mimo domov. Nejvíce si pak oblíbil nedaleký hřbitov, kde trávil mnoho času. Jeho otec ho označil za celkem „hodného hocha“, tím prý byl do doby, než se dostal do častého kontaktu s drogami. Ramirez kouřil marihuanu už na základní škole. Po jejím dokončení sice začal navštěvovat i školu střední, ale tam již nedocházel pravidelně a později z ní byl vyloučen. Většinu času v té době údajně trávil právě kouřením "trávy" nebo experimentováním s jinými drogami, drobnými krádežemi, kterými si na ně vydělával a také pojídáním sladkostí. Těmi byl prý tak posedlý a jedl jich takové množství, že to způsobilo, při jeho nízké dentální hygieně, katastrofální stav jeho zubů a neustálý zápach z úst, který byl dokonce později zmiňován i některými z přeživších obětí.

Richard Ramirez

Ramirez na střední škole

Negativní  vliv na Ramirezům raný život měl také jeho o 13 let starší bratranec Mike. Ten se účastnil války ve Vietnamu jako člen Zelených baretů a rád popisoval malému bratranci své hrůzné zážitky. Především pak ty, které se týkaly vraždění, znásilňování a mučení během války. Vše dokonce podporoval brutálními fotkami pořízenými ve Vietnamu. Richarda to fascinovalo. Oba spolu trávili mnoho času, který vyplňovali kouřením marihuany, povídáním o válce a lovením zvířat. Když jednoho dne začala ostrá hádka mezi bratrancem a jeho manželkou, Mike ji ukončil výstřelem přímo do manželčiny hlavy. Richard Ramirez byl tomuto výjevu přítomen. Mikův advokát u soudu poukazoval na útrapy a stres, které jeho klient musel ve válce prožít, a proto byl soudce shovívavý a odsoudil Ramirezova bratrance pouze na sedm let za zabití. Nicméně po jeho odsouzení Richard ztratil nadobro veškerý zájem o školu a vydal se na dráhu zločince. K drobným krádežím časem přibyly krádeže aut, které později eskalovaly ve vloupání do domácností. Při nich se nejprve věnoval pouze materiální kořisti. Netrvalo to však příliš dlouho a lup se stal pouze vedlejším motivem…To ale nyní trochu předbíháme.

     Dříve než se stal R. R. vrahem, přestěhoval se v roce 1978, ve věku 18 letEl Pasa do Jižní Kalifornie. Není důkaz o tom, že by Ramirez zabil někoho již předtím a je jen málo známých informací o jeho prvních letech v Kalifornii. Přesto víme, že zde byl několikrát zatčen za držení marihuany a 2krát také za krádež auta, a to konkrétně v roce 1981Pasadeně a v roce 1984 v Los Angeles. Tento velký fanoušek rockové a metalová hudby toho však v roce 1984 bohužel stihnul mnohem více. 28. června, v den, kdy v Los Angeles právě začínaly XXIII. letní olympijské hry, se Ramirez dopustil své první známé vraždy. Neboť byla teplá noc, nechala 79letá Jennie Vincow, bydlící v lokalitě Glassel Park, otevřené okno ve svém přízemním bytě. Ramirez odstranil síťku z okna a vyšplhal do něj…Následující den pak syn žijící o patro výš nalezl na posteli její zkrvavené tělo. Jennie Vincow měla na těle několik bodných ran a do jejího krku bylo bodáno tak zuřivě, že hlava byla téměř oddělena od těla. Pachatel také prohledal byt a odnesl si některé cennosti. Policisté alespoň dokázali sejmout jeho otisk z parapetu. Následná pitva pak prokázala známky sexuálního násilí na těle oběti.

O necelých devět měsíců později Ramirez zaútočil znovu. 17. března 1985 ve 23:30 se 22letá Maria Hernandez (zdroje se na jménu oběti neshodují, mohlo jít též o Angelu Barrios) vracela z práce. Zrovna zaparkovala své auto v garáži obytného domu nacházejícího se na losangeleském předměstí Rosemead, když za sebou uslyšela nějaký hluk. Otočila se a uviděla, jak se k ní řítí postava muže. Vysokého, oděného kompletně do černé barvy s tmavě modrou kšiltovkou zaraženou hluboko do čela. Muž v ruce držel zbraň. Tu ihned namířil z bezprostřední blízkosti na hlavu Marie Hernandez. Mladá žena ho začala prosit, aby jí nezabíjel a snažila se mu podívat do očí. Jak později uvedla, byly tvrdé a chladné. Útočník však její prosby ignoroval a po krátké chvíli, kdy žena i nadále prosila o slitování, vystřelil. Maria Hernandez spadla na zem. Byla však stále naživu. Ze strachu zůstala bez hnutí ležet, zatímco střelec odkopnul její tělo z cesty a vydal se k bytu. Mezi tím otřesená žena, která se pomalu probírala z šoku, zjistila, že jí krvácí ruka, v níž stále ještě drží klíče. Ty jí zřejmě zachránily život. V momentě, kdy Ramirez mačkal spoušť, zřejmě reflexivně zvedla ruce před obličej a střela se od nich zázračně odrazila. Když se žena začala zvedat ze země, uslyšela další výstřel směrem z bytu. Okamžitě se snažila utéct z dosahu útočníka a dostat se pryč, jenže R. R. už vybíhal z domu a ona ho opět potkala. Naštěstí už po ženě znovu nevystřelil ani ji nepronásledoval, jen si zandal pistoli do kapsy a utekl do noci.

Bohužel onen druhý výstřel, který mladá žena slyšela, našel svůj cíl bezpečně. Když vběhla do bytu, aby zavolala policii, našla zkrvavené tělo své spolubydlící, čtyřiatřicetileté Dayle Okazaki, ležící v kuchyni na zemi. Žena měla prostřelené čelo a byla na místě mrtvá. Jedinou stopou, mimo popisu vraha uvedeného poškozenou, byla baseballová čepice nalezená v garáži. Kšiltovka na sobě měla logo australské kapely AC/DC. Jak již bylo uvedeno výše, Ramirez byl velkým fanouškem hard rockové hudby, především pak této slavné kapely. Zajímavostí je, že jedna z jejich skladeb nese název „Night Prowler (Noční tulák)“ a R. R. byl později velmi zklamaný, když mu tisk přiřkl přezdívku „Night Stalker (Noční slídič)“, místo označení shodujícího se s názvem písně.

Dayle Okazaki
Dayle Okazaki

Noc ze 17. na 18. března tímto dvojitým útokem pro vraha neskončila. Richard Ramirez v jejím průběhu zaútočil ještě na jednu ženu, třicetiletou rodačku z Tchaiwanu jménem Tsai Lian Yu. Tu nalezl policista ležící poblíž jejího auta poté, co byl vyslán zkontrolovat odstavené a prázdné, ale stále nastartované auto. Žena byla nalezena postřelená, s roztrhanými punčochami, ale stále na živu. Přivolaná sanitka však již nebyla nic platná. Ještě před jejím příjezdem další Ramirezova oběť zemřela.

O deset dní později vrah udeřil znovu. Zřejmě opět oknem (v záhonu poblíž okna byl nalezen otisk jeho boty) vniknul do domu manželů Vincenta a Maxine Zazzara. 46letý Vincent, čerstvý majitel pizzerie a jeho 44letá manželka Maxine, právnička, vlastnili dům ve Whittier v Kalifornii. Když je jejich syn přišel následujícího dne navštívit, spatřil hrůzný výjev. Otce našel zastřeleného na pohovce v pracovně. Měl prostřelený levý spánek a patrně ihned zemřel. Matku nalezl v ložnici na posteli, ležela na zádech a byla nahá. Pachatel jí střelil do hlavy, opakovaně bodal do oblasti obličeje, krku, břicha a rozkroku. Nakonec jí R. R. nožem vyřezal v oblasti levého prsu velké písmeno „T“ a vydloubnul jí oči. Pitva později prokázala, že smrt Maxime Zazzara nastala, stejně jako u jejího manžela, v důsledku zastřelení. Bodání a zohavení těla tak bylo způsobeno až post-mortem. Před odchodem pachatel dům ještě prohledal a odnesl si cennosti s sebou. Jelikož se stopy na střelách z místa činu shodovaly se střelami z předchozích útoků, policie poznala, že má co dočinění se sériovým vrahem.

Vincent a Maxine Zazzara

Vincent a Maxine Zazzara

O šest týdnů později, konkrétně 14. 5. 1985, se Richard Ramirez, kterého mezitím tisk označil přezdívkou „The Night Stalker“, dopustil dalšího útoku. V oblasti Montrey Park (poblíž ní zavraždil i Tsai Lian Yu) se vloupal do domu šestašedesátiletého Williama Doi a jeho třiašedesátileté manželky Lillie Doi. Nejprve odstranil muže výstřelem do hlavy, a poté ženu, která ležela vedle něho bil pěstmi do obličeje, aby mu prozradila, kde jsou v domě schované cennosti. Následně jí spoutal ruce za zády a začal prohledávat dům. Nakonec se vrátil do ložnice a ženu znásilnil. Pak odešel.

I přes střelné zranění na hlavě se však William Doi nevzdával. Po určité době v bezvědomí se probral a dokázal vytočit číslo na policii. Ta hovor vystopovala a ještě tu noc muže i ženu převezli do nemocnice. Pro šestašedesátiletého muže to vzhledem k jeho zranění bylo i tak pozdě a o několik hodin později zemřel. Jeho manželka však byla schopna podat popis útočníka.

William Doi
William Doi

Za dalších čtrnáct dní podnikl Ramirez hned dva útoky během několika málo dnů. 30. 5. 1985 probudilo jednačtyřicetiletou Ruth Wilson (řada zdrojů uvádí, že šlo o Carol Kyle) světlo baterky, které jí mířilo přímo do obličeje. R. R. se té noci vloupal do jejího domu v Burbanku. S pistolí u hlavy jí nařídil, aby vstala z postele a šla do pokoje svého 12 letého syna. V něm vytáhl chlapce z postele, přiložil hlaveň k jeho čelu a pod pohrůžkou donutil Ruth Wilson, aby byla zticha. Poté jejího syna spoutal a zavřel do skříně. Žena mu následně s předpokladem, že jde o zloděje, nabídla zlatý náhrdelník s diamanty a doufala, že odejde. Ramirezovi to však nestačilo. Punčochami jí spoutal ruce za zády, prohledal kompletně byt a poté ji znásilnil. Žena později uvedla, že jeho dech byl tak páchnoucí a odporný, že když na ní ležel a znásilňoval ji, málem se pozvracela. Podle dalších zdrojů mu Ruth Wilson údajně také řekla, že musel mít opravdu velmi nešťastný život, když jí byl schopný toto udělat. Ramirez jí na oplátku pochválil vzhled a řekl, že ji nechá žít, i když už zabil mnoho jiných…

R. Ramirez identikit
Identikit pachatele

1. 6. 1985 byly ve svém bytě nalezeny třiaosmdesátiletá Mabel Bell a její osmdesátiletá invalidní sestra Florenc Lang. Obě ženy byly napadeny zřejmě 29. 5. a to takovou razancí, že policie později našla kladivo, kterým byl útok veden, s rozlomenou rukojetí. Florenc měla frakturu lebky nad levým uchem. Mabel pak byla nalezena ležící v bezvědomí na zemi své ložnice, navíc se ji pachatel pokusil znásilnit. V tomto případě za sebou R. R. v bytě nechal také dva obrácené pentagramy. Oba byly namalované rtěnkou, jeden nad postelí Florenc Lang, druhý na vnitřní straně stehna Mabel Bell. Vzhledem k brutalitě a síle útoku, a také době, po kterou ženy v bytě ležely bez pomoci (2 dny), se lékařům podařilo zachránit pouze mladší ze sester. Mabel Bell  svým zraněním v nemocnici podlehla.

Pentragram na stehně M. Bell
Joyce Lucille Nelson

Ramirezovi dosavadní spáchané útoky nestačily. Ba naopak, v jejich četnosti ještě přidal. Zdroje uvádějí, že v průběhu června unesl a znásilnil sedmiletou holčičku v Arcadii. Poté, 28. 6. 1985 dvaatřicetileté Patty Elaine Higgins prořízl hrdlo v jejím domě. To samé zopakoval na pětasedmdesátileté Mary Louise Cannon, která byla nalezena s proříznutým hrdlem ve svém vykradeném bytě 2. července. Za další tři dny zaútočil v Arcadii klíčem na utahování kol na šestnáctiletou Deidre Palmer. Ta naštěstí přežila. Za další dva dny, 7. 6. 1985, byla ve vlastním domě nalezena jednašedesátiletá Joyce Lucille Nelson. Byla ubita tupým předmětem. Toho samého večera napadl v domě v Montrey Park třiašedesátiletou Lindu Fortuna. Tu probudil kolem 3:30 v noci, jak uvedla: „vysoký, hubený muž celý v černém“. Poté ženě s pistolí v ruce nařídil, aby šla do koupelny a byla zticha. Když prohlédl dům, vrátil se k ní a poručil jí, aby se vrátila do postele. Tam se jí pokusil znásilnit, ale nepodařilo se mu udržet erekci. To ho rozezlilo. Zuřivě na ženu řval a ta si byla jistá, že ji zabije. Ale R. R. nakonec pouze posbíral cenné věci a odešel.

 Joyce Lucille Nelson

Panika v L.A. v té době kulminovala. Policie (jako u jiných sériových vrahů) zřídila speciální vyšetřovací jednotku čítající přes sto policejních důstojníků. Také vyzývala obyvatele ke spolupráci a nabádala k opatrnosti. Nicméně 20. 6. 1985 Ramirez opět udeřil. Vybral si k tomu další oblast Los Angeles, a to Glandale. Zde byli v domě nalezeni manželé Maxson a Lela Kneilingovi (oba 66 let). Vrah je usmrtil v posteli střelou do hlavy a navíc je oba strašlivě pořezal nožem. Muže údajně pořezal na krku tak hluboko, že hlava byla téměř odříznutá od těla.

Maxson a Lela Kneiling
Maxson a Lela Kneiling
Chainaronga Khovananth

Tento útok ho však zřejmě dostatečně neuspokojil, neboť téže noci zaútočil ještě jednou. V domě v Sun Valley ve spánku zastřelil 32letého Chainaronga Khovananth. To však ještě zdaleka nebylo vše. Poté znásilnil jeho devětadvacetiletou manželku Somkid, donutil ji provést na něm orální sex a nakonec ji tvrdě zbil. Před odchodem ji ještě svázal, znásilnil jejich osmiletého syna a ukradl asi 30 000 dolarů v hotovosti a špercích.

Chainaronga Khovananth

V noci 6. srpna 1985 Richard Ramirez opět vnikl do cizího domu. Tentokráte dům patřil osmatřicetiletému Christopherovi Patersenovi a jeho sedmadvacetileté manželce Virginii. Tu údajně vzbudil hluk a do tmy se zeptala: „Kdo je tam?“. Vetřelec se prý zasmál a střelil ji do obličeje. To probudilo manžela, který byl ihned také zasažen střelou do hlavy. Nicméně muže to nepoložilo a vrhnul se na útočníka. Ten jistě takovou reakci nečekal, zpanikařil a utekl. V tomto případě se jako zázrakem podařilo oběma manželům přežít. I když ne bez následků…    

O dva dny později následoval již opět úspěšný vražedný útok. V Diamond Bar v Kalofornii byl ve spánku pistolí popraven pětatřicetiletý Elyas Abowat. Poté vrah zmlátil jeho osmadvacetiletou manželku Sakinu a donutil ji provést mu felaci. Jejich dvě malé děti tentokrát naštěstí nechal, pouze je svázal.

Elyas Abowat
Elyas Abowat

Bylo naprosto jasné, že se vrah sám nezastaví. Otázkou bylo jen, kdy a kde znovu zaútočí. V Los Angeles byly v té době nejprodávanějším artiklem zbraně, poplašné systémy a masivní zámky na dveře. Místní obyvatelé také zřizovali na noc sousedské hlídky. Richard Ramirez však po útoku z 8. 8. 1985 zamířil na sever do San Franciska.

Tam se moc dlouho nerozhlížel a pokračoval v tom, co uměl a co ho bavilo - v zabíjení a v krádežích. 18. 8. byli nalezeni v kaluži krve, jako obvykle postřeleni v posteli, Peter Pan (66) a jeho manželka Barbara (64). Muž byl prohlášen za mrtvého na místě. Žena sice přežila, ale zůstala invalidní do konce života. Ramirez před odchodem ještě rtěnkou nakreslil na zeď obrácený pentagram a napsal slova „Jack Knife“, která jsou obsažena v textu písně „The Ripper“ od skupiny Judas Priest. Policie zjistila, že vrah do domu vniknul otevřeným oknem a kvůli podobnosti s vraždami z L.A. odeslali policisté střelu, která usmrtila Petera Pana, na srovnávací zkoušku. Ta  dopadla pozitivně. Výsledky údajně spojily vraždu se dvěmi staršími zločiny Night StalkeraLos Angeles. Přesto se z tohoto útoku nakonec Ramirez u soudu nikdy nezodpovídal.

Když San Franciská policie porovnávala starší nevyřešené případy podobné modu operandi Night Stalkera, zjistila také, že 20. února 1985 byly ubodány k smrti sestry Maria (70) a Christina (50) Caldwell v jejich bytě v Telegraph Hill a 2. června byl pak zastřelen ve svém bytě v Cow Hollow Theodore Wildings a jeho přítelkyni vrah brutálně znásilnil. Zatím nebylo jasné, zda i tyto zločiny spáchal Night Stalker a byl tak zároveň aktivní ve dvou městech. Každopádně panika se přenesla i do San Franciska a tamní starostka Dianne Einstein veřejně mluvila o lovu na Night Stalkera.

V té době se policii přihlásil vlastník levné ubytovny s informací, že se u něj muž odpovídající popisu hledaného sériového vraha v posledním roce a půl čas od času ubytovával. Speciálně upozorňoval na zkažené zuby a silný zápach tohoto muže. Když policisté prohledali místnost, kterou užíval, nalezli na dveřích v koupelně namalovaný obrácený pentagram. Další svědek tvrdil, že koupil nějaké šperky od muže, jehož vzezření korespondovalo s popisem vraha. Policie šperky porovnala s ukradenými věcmi z míst útoků a skutečně pocházely z bytu obětí Petra a Barbary Pan.

Pátrání po "Nočním slídiči" bylo v plném proudu. Ramirez si ale i přes to vybral své další oběti. 24. 8. zaútočil na spící pár v Mission Viejo (oblast cca 80 km vzdálená od L.A.). V posteli tentokrát leželi Bill Carns (29) a jeho snoubenka Inez Erickson (27). Mladou ženu ze spánku probudily tři hlasité výstřely. Pak se podívala směrem na svého přítele a uviděla, že je vážně zraněn (muž sice přežil, ale utrpěl trvalé poškození mozku). Než se však stačila vzpamatovat, R. R. ji již držel za vlasy a táhnul do vedlejšího pokoje. Tam jí svázal zápěstí a kotníky kravatami a posměšně se zeptal, jestli žena ví, kdo on je. Když žena neodpověděla, řekl, že je ten, o kom se píše v novinách a mluví v televizi. Poté se odebral z pokoje prohledávat dům. Zanedlouho se vrátil rozzuřený tím, že pár v domě neměl téměř žádné cennosti a sedmadvacetiletou ženu dvakrát znásilnil. Byl však údajně kvůli malému lupu stále rozzuřený, a tak mu žena ze strachu pověděla o místě, kam její snoubenec schovával nějaké peníze. Ramirez ji v tomto okamžiku donutil přísahat satanovi, že mluví pravdu. Když našel peníze, opět se posměšně vyjádřil v tom smyslu, že nalezený lup za to opravdu stojí a je tím co ji zachránilo. Než však odešel, ještě se k ženě otočil a řekl: „Přísahej svoji lásku Satanovi!“. Ta ze strachu odvětila: „Miluji Satana.“. Poté jí strhnul za vlasy na kolena a tuto větu ji nutil opakovat stále dokola. Nakonec ženu donutil k orálnímu sexu a se smíchem na rtech odešel. Žena se rychle vysvobodila ze zajetí kravat a šla volat na tísňovou linku 911, při tom zahlédla z okna, jak pachatel nasedá do staré oranžové Toyoty combi. Tato informace se stala nad míru důležitou!

Dům Billa Carnse

Dříve té noci si totiž mladý chlapec, který zrovna pracoval na své motorce v garáži rodičů, všiml pomalu jedoucího oranžového vozu, který projížděl jejich čtvrtí. Chlapci to připadalo podezřelé, a když se vůz za nějaký čas tou samou cestou vracel, zapamatoval si část jeho poznávací značky. Druhý den pak ve zprávách slyšel o pátrání po podobném voze a vše oznámil policii.

     Policisté zjistili, že oranžová Toyota rok výroby 1976 byla ukradena svému majiteli v čínské čtvrti v Los Angeles. Dva dny po nahlášení poznávací značky chlapcem byl pak vůz lokalizován v L.A.. Ihned na něj byl nasazen 24hodinový dohled v naději, že si jej pachatel ještě přijde vyzvednout, ale marně. Naštěstí to ani nebylo potřeba. Forenzní technici totiž uvnitř auta našli zřetelný daktyloskopický otisk ukazováčku, který se shodoval s otisky ve státní databázi policie v Sacramentu, která byla updatována jen několik dní předtím. Otisky patřily Richardu Ramirezovi, který byl vězněn již dříve v El Pasu za držení marihuany a shoda byla potvrzena i s otiskem zajištěným při vraždě Jennie Vincow.

Oranžová Toyota, kterou Ramirez použil při svém posledním útoku

Fotky vraha se objevily 30. 8. 1985 ve všech novinách a v televizi. Ramirez však byl tou dobou ve Phoenixu v Arizoně. Když se sedm dní po svém posledním útoku, tedy 31. 8. 1985 vrátil, vstoupil do obchodu s alkoholem, tam ho prodavačka ihned poznala a s řevem, že je Night Stalker jej přiměla k útěku. Ramirez se poté ve snaze vytratit se z města, vydal do bloku jižní Hubbard Street v Los Angeles, kterou obývala hlavně hispánská komunita. Na jednom z dvorků narazil na odemčený Ford Mustang z roku 1966. Nasedl do něj a pokusil se nastartovat. Majitel vozidla, Faustino Pinon, však ležel pod autem a opravoval převodovku. Jakmile uslyšel vetřelce, hned se jal chránit svůj majetek. Vyskočil z pod auta a popadnul Ramireze skrz okénko za oblečení. Ten ho varoval, že má zbraň, ale Pinonovi to bylo jedno a zloděje nepustil. R. R. se pokusil ujet, ale při boji skrz okénko nezvládl řízení a narazil do plotu. Majitel ho poté vytáhl ven z auta, ale Ramirez se vysvobodil a běžel ulicí dál. Tam narazil na 28 roků starou Angelinu De la Torres chystající se odjet ve svém autě. Té strčil hlavu do okénka a požadoval vydání klíčů s pohrůžkou, že jinak ji zabije. Žena začala křičet, což uslyšel její manžel a běžel jí na pomoc. Mezi tím soused Faustina Pinona, Jose Burgoin, který slyšel souboj o Forda Mustanga, zavolal policii. Ihned poté vyběhl ven a uslyšel další volání o pomoc, tentokráte od Angeliny De la Torres. Křikl na své dva syny a vydali se za napadenou ženou. Když se blížili, jeden z bratrů útočníka poznal a začal křičet, že je to vrah, Night Stalker! V tom vyběhl ze zahrady i manžel napadané ženy s kovovou tyčí v ruce. Ramirez se dal na útěk s oběma bratry a manželem paní De la Torres v patách. Ten ho po chvíli začal dohánět a zezadu ho tyčí udeřil. Vrah však jen klopýtnul a dál utíkal. Až po dalších desítkách metrů se muži opět podařilo Ramireze zasáhnout tyčí. Tuto ránu již vrah neustál a padnul k zemi. V tu dobu však již do ulice přijel hlídkový vůz a Ramirez se ihned přiznal, že je tím koho hledají. Podle některých zdrojů přímo prosil o zatčení, neboť dav, který se mezi tím shromáždil na ulici, ho chtěl lynčovat.

Richard Ramirez
R. Ramirez krátce po zatčení dne 31. 8 1985
Dav, který se shromáždil na ulici, kde byl Ramirez dopaden

Richard Ramirez byl obviněn ze 14 vražd a dalších 31 zločinů, spáchaných během své vražedné série. Po začátku přípravného řízení odmítl několik právních zástupců, až nakonec přijal zastupování od Daniela Hernandeze. Ten trval na konání soudního líčení v jiném místě než je Los Angeles, neboť podle něj nemohl být v tomto městě zaručen spravedlivý proces, protože každý vraha a jeho činy „znal“ a již měl o „Night Stalkerovi“ udělaný jasný obrázek. Ramirez také odvolal své přiznání a trval na své nevině. Navíc vyšetřování zdržoval velký počet trestných činů a různé námitky a žádosti ze strany Ramirezova právního zástupce. V průběhu přípravného řízení byla nakonec obžaloba snížena o jednu vraždu a k prvnímu hlavnímu líčení tak došlo až 21. července 1988, kdy byla ustanovena dvanáctičlenná porota a Ramirez před ní předstoupil obviněn ze 13 vražd.

Richard Ramirez
Richard Ramirez
Richard Ramirez
Richard Ramirez u soudu

Ve velice složitém procesu docházelo k průtahům, k mnoha problematickým situacím a k nejasným svědectvím (to bylo způsobeno také tím, že líčení probíhalo až 3 roky po zatčení). Menší paniku třeba vyvolala zpráva, že se Ramirez chystá zastřelit státního zástupce, který vede případ. Všichni účastníci řízení tak byli důkladně prohledáváni. Žádná zbraň se ale nikdy nenašla. Další zděšení (především mezi porotci a jejich náhradníky) vyvolal fakt, že se jedna z porotkyň nedostavila k řízení a byla nalezena zastřelená ve svém bytě. I v tomto případě byly úvahy, že vraždu řídil Ramirez ze své cely, mylné. Zavraždil ji totiž její agresivní přítel, který stejnou zbraní poté v hotelu spáchal sebevraždu a zanechal i dopis, ve kterém se doznal.

Sám Ramirez se také hojnou měrou staral o sledovanost procesu, např. si jednou namaloval na dlaň pentagram a při příchodu vykřiknul: „Hail Satan“. V průběhu přípravného řízení se sám označoval za „superzločince“ a prohlašoval, že miloval zabíjení a všechnu tu krev kolem. Většinou však v průběhu jednání jen seděl ve slunečních brýlích a pohupoval se na židli. Soudních slyšení se také  účastnily houfy Ramirezových fanynek, které věřily v jeho nevinu, anebo se jim zdál zkrátka jen roztomilý. Každopádně 20. září 1988 byl Ramirez shledán vinným ze 13 vražd, 5 pokusů vraždy, 11 znásilnění a 14 vloupání. Svým obhájcům poté sdělil, že nebude prosit o život a nepokusí se zvrátit trest smrti, který mu hrozil, v doživotí. „Umírání mě neděsí. Budu v pekle se Satanem“, to byla jeho slova. Dne 3. 10. 1988 pak porota vyslovila způsob potrestání - devatenáctinásobný trest smrti v plynové komoře. Podle zdrojů tuto zprávu dokonce přijaly jeho ženské obdivovatelky s pláčem. Sám vrah, přítomný tomu všemu, odcházel ze soudní síně s úsměvem na rtech. Ještě předtím však soudu ve své řeči sdělil typicky temné a nejasné sdělení: „Nechápete mě. Ani to od vás neočekávám. Nejste toho schopni. Přesahuji vaši zkušenost. Jsem mimo dobro a zlo. Noční legie, noční plémě, neopakuje chyby nočního tuláka a nemá slitování. Já se pomstím. Lucifer přebývá uvnitř každého z nás.“. Poté označil soudní úředníky za lháře, nenávistníky a parazitické červy. Když pak opouštěl soudní síň, pronesl k novinářům: „To je toho! Smrt byla vždy součást tohoto světa. Uvidíme se v Disneylandu.“.

Richard Ramirez
Ramirez ukazuje u soudu  soudu dlaň s nakresleným pentagramem

Od toho okamžiku pobývá Richard Ramirez v cele smrti státního vězení v San Quentinu v Kalifornii. Do cely mu chodí velké množství dopisů od fanoušků a někteří mu dokonce platili za návštěvy. Mezi nimi i novinářka Doreen Lioy, která poslala uvězněnému sériovému vrahovi během jeho pobytu za mřížemi přes 75 dopisů a také ho často navštěvovala. Ramirez jí pak v roce 1988 požádal o ruku a dne 3. října 1996 se ve věznici konala tiskem sledovaná svatba. Dnes již paní Ramirez, která stále věří v nevinu svého manžela, prý při návštěvách ve vězení musela často čelit houfu fanynek, které jí záviděly a minimálně jednou jí bylo z jejich strany vyhrožováno likvidací, pokud se nevzdá přízně vraha. I přes veškeré důkazy věří v jeho nevinu dodnes a dokonce měla prohlásit, že pokud bude Ramirez popraven, spáchá sebevraždu. Faktem však zůstává, že Richard Ramirez po neúspěšném odvolání u California Supreme Court z roku 2006, zůstal v cele smrti a čekal zde na svou popravu až do 7. 6. 2013 kdy zemřel na selhání jater.

Richard Ramirez a Doreen Lioy
Richard Ramirez a Doreen Lioy
Doreen Lioy a Richard Ramirez

Pomyslnou poslední tečkou za případem tohoto sériového vraha, je odhalení z roku 2009. V tomto roce byla rozluštěna 25 let stará, bestiální vražda10. dubna 1984 (3 měsíce před vraždou Jennie Vincow). Toho dne byla nalezena brutálně zavražděná devítiletá holčička jménem Mei Leung. Vrah ji zmlátil, znásilnil, pobodal a nakonec přivázal za ruce a krk k potrubí tak, že nohama nedosáhla na zem a uškrtila se. Její zubožené, polonahé tělo našel ještě téhož dne její osmiletý bratr, ve sklepě bytového domu, kde rodina bydlela. Vražda byla považována za rituální a satanistickou, když oběť byla nalezena v poloze "Krista", se špičkami nohou jen pár centimetrů visící nad zemí. Ač byla za dopadení pachatele otřesného zločinu vypsána vysoká odměna, případ se nedařilo dlouhá desetiletí objasnit. Až po znovuotevření případu v roce 2004, kdy se díky metodě analýzy DNA  mohly porovnat vzorky nalezené na místě činu s těmi v databázi, se ledy pohnuly. Vzorek DNA odebraný z látky, kterou byla oběť přivázána k potrubí, odpovídala DNA Richarda Ramireze! Na látce se našla DNA ještě jednoho člověka (rovněž trestaný muž), tedy se spekuluje, že při této vraždě mohl mít Ramirez komplice, ale jelikož šlo o vzorek nekvalitní, policie toto nemohla s jistotou potvrdit a totožnost muže nebyla nikdy zveřejněna. Protože Ramirez v době odhalení již čekal v cele smrti, nikdy z tohoto zločinu nebyl obviněn, ale je mu s jistotou přičítán. Čili Richard Ramirez - nejméně 14 obětí! Navíc zavražděných s nesmírnou brutalitou a krutostí. Co dodat…..

Mei Leung
Mei Leung

DALŠÍ FOTOGRAFIE:

DOKUMENTY:
Ramirez

Ramirez

Přehrát video
  • Facebook
  • Instagram

Copyright © 2009-2019 serialkillers.cz

Po plagiátech je aktivně pátráno!

Komentáře
bottom of page