top of page

Masoví vrazi ze zahraničí

(řazeno chronologicky)

Charles Joseph Whitman (USA) (24. 6. 1941 – 1. 8. 1966)
Charles Joseph Whitman
Charles Joseph Whitman
Charles Joseph Whitman

Tento student inženýrství a bývalý voják námořní pěchoty USA, v době útoku pětadvacetiletý, zastřelil 1.8.1966 v Austinu v Texasu 16 osob a dalších 32 lidí zranil. Whitman nejprve usmrtil ve společném domě svojí matku a manželku, načež se přesunul do kampusu Texaské státní univerzity v Austinu. Zde se prostřílel do centrální budovy a zaujal místo na vrcholu 28 patrové věže. Odtud pak ostřeloval celé okolí, dokud nebyl zastřelen příslušníky policie. Pachatel byl vyzbrojen několika puškami pro odstřelovače, brokovnicí a několika pistolemi. Motiv činu je neznámý. Příčinami mohly být jak osobní a rodinné problémy Whitmana, tak například i nádor na mozku, který byl tomuto masovému vrahovi zjištěn.

Woo Bum-kon (Jižní Korea) (24.2.1955- 27.4.1982)
Woo Bum-kon
Woo Bum-kon

Woo Bum-kon byl jihokorejský policista, který v noci z 26. na 27. 4. 1982 v několika vesnicích na jihu země zavraždil celkem 56 lidí a 35 dalších zranil. Bývalý voják a v době vražedné vlny policista se vyzbrojil několika granáty, dvěma poloautomatickými puškami a poté, oblečen do uniformy, chodil vesnici od vesnice a vraždil náhodné lidi. Když se ho nad ránem podařilo v jedné z vesnic policii obklíčit, obklopen několika rukojmími spáchal sebevraždu odpálením granátu. Jde o druhý nejhorší útok osamělého střelce v novodobé historii, hned po masakru A. Breivika(Norsko). V pozadí činu stála ostrá hádka s přítelkyní, která se odehrála těsně před touto krvavou nocí. Woo Bum-kon, dle přítelkyně, rovněž trpěl „komplexem méněcennosti“ a těžce nesl komentáře vesničanů o jejich soužití v nesezdaném stavu.

Patrick Sherrill (USA)
(13. 11. 1941 – 20. 8. 1986)
Patrick Sherrill
Patrick Sherrill
Patrick Sherrill

20. srpna 1986 brzy ráno vtrhnul tento pětačtyřicetiletý muž na poštovní úřad v Edmondu ve státě Oklahoma, kde sám pracoval. Zde, vyzbrojený třemi pistolemi, za zhruba 15 minut usmrtil 14 spolupracovníků a dalších 6 postřelil. Nakonec zbraň obrátil sám proti sobě. Motiv činu není zřejmý, v pozadí činu však údajně stály manželské problémy a také problémy na pracovišti, kde mu byla den před hrůzným činem udělena důtka.

Michael Robert Ryan (VB)
(18. 5. 1960 – 19. 8. 1987)
Michael Robert Ryan
Michael Robert Ryan

16 obětí na životech a dalších 15 zraněných si vyžádal vražedný záchvat Michaela Ryana, který se odehrál 19. 8. 1987 v britském Hungerford v Berkshire. Toho dne se sedmadvacetiletý Rayn vyzbrojil pistolí a dvěma poloautomatickými puškami a na různých místech postupně usmrtil výše uvedený počet obětí, mezi nimiž byla i Raynova matka. Zhruba po šesti hodinách od začátku běsnění tento záchvatovitý vrah spáchal sebevraždu. Motiv činu nebyl ani pozdějším vyšetřováním zjištěn. Pachatel byl jako velké procento masových a záchvatovitých vrahů samotářem.

Éric Borel (Francie)
(11. 12. 1978- 24. 9. 1995)
Éric Borel
Éric Borel
Éric Borel

Šestnáctiletý francouzský středoškolský student, který během dvou dnů v září roku 1995 zavraždil 15 lidí a 4 osoby zranil. Tento spree killer nejprve 23. září usmrtil nevlastního otce a bratra, poté vyčkal na příchod vlastní matky a rovněž jí zastřelil. Druhý den se vyzbrojený loveckou puškou a kapsami plnými nábojů vydal pěšky do města a tam zavraždil dalších 12 lidí. Nakonec spáchal sebevraždu.  V pozadí činu stály jak vnitřní faktory na straně pachatele, tak i rodinné problémy.

Martin John Bryant (Austrálie)(narozen 7. 5. 1967)
Martin John Bryant
Martin John Bryant
Martin John Bryant

Tehdy 28letý Martin Bryant ve dnech 28. – 29. dubna 1996 usmrtil během otřesné „vražedné vlny“(čin nebyl spáchán na jednom místě) v australském Port Arthur  v Tasmanii celkem 35 osob a dalších 23 zranil. Šlo tak v počtu obětí o třetí nejhorší útok osamělého střelce v historii!(nelichotivé „prvenství“ drží Anders Breivik – 77 obětí (2011), druhý nejhorší masakr má na svědomí Woo Bum-kon -56 obětí(1982) – viz výše). Bryant útočil pomocí dvou poloautomatických pušek, v průběhu vražedného záchvatu byl dopaden. Následně byl odsouzen k odnětí svobody na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění – v současnosti je umístěn v lékařském zařízení, provozovaném ministerstvem zdravotnictví, na hlídaném psychiatrickém oddělení.  V pozadí tohoto krveprolití pravděpodobně stojí především vnitřní faktory v osobě pachatele. Za zmínku stojí, že Bryant má IQ kolem 66 bodů, což je hluboce pod průměrem běžné populace.

Eric Harris, Dylan Klebold (USA)
(E.H. : 9. 4. 1981 – 20. 4. 1999, D.K.:11. 9. 1981 – 20. 4. 1999)
Eric Harris
Columbian massacre
Dylan Klebold

20. dubna 1999 vstoupili tito dva osmnáctiletí vrazi, po zuby ozbrojeni - od nožů, přes brokovnice, poloautomatický samopal, až po výbušniny, na půdu Columbinské střední školy, kterou sami navštěvovali a rozpoutali vražedný masakr. V něm bylo usmrceno 13 osob a dalších 24 bylo zraněno. Oba pachatelé po útoku spáchali sebevraždu. Příčiny a motivy tohoto činu jsou různé a je třeba v nich zohlednit mnoho faktorů (ostatně stejně jako u všech případů zde na webu). Svoji roli hrály jak vnitřních faktory v podobě psychických problémů pachatelů, tak i vnější, kdy byli údajně ve škole šikanováni a vražedný akt plnil zřejmě funkci msty. 

Friedrich Heinz Leibacher (Švýcarsko)
(21. 7. 1944 - 27. 9. 2001)
Freidrich Heinz Leinbacher
Freidrich Heinz Leinbacher

Dříve několikrát soudně trestaný muž se dne 27. 9. 2001 převlékl za policistu a vyzbrojen útočnou puškou, brokovnicí a dvěma pistolemi se mu podařilo vniknout do parlamentu švýcarského kantonu Zug. V něm tento sedmapadesátiletý muž vypálil více než 90 ran, jimiž zavraždil 14 osob a dalších 18 lidí zranil. Nakonec zde odpálil malou podomácku vyrobenou bombu a pomocí pistole spáchal sebevraždu. Tento nejhorší švýcarský masový vrah psal často písemné stížnosti tamním úřadům a cítil se jimi šikanovaný. S postupem času začal věřit, že je terčem vládní konspirace. Zanechal dopis na rozloučenou, ve kterém svůj útok označil za „den hněvu vůči mafii kantonu Zug“.

Robert Steinhäuser (Německo) (1983 - 22.4.2002)
Robert Steinhauser
Robert Steinhauser

22. dubna 2002 vtrhnul devatenáctiletý Robert Steinhäuser do Gutenbergova gymnázia v německém Erfurtu, kde až do podzimu předešlého roku, než byl vyloučen za falšování lékařského potvrzení, sám studoval. Za pomoci brokovnice a pistole zde poté zastřelil 16 osob (13 zaměstnanců gymnázia, 2 studenty a jednoho policistu), k tomu 1 další osobu zranil. Na konci svého běsnění spáchal sebevraždu. Motivem byla pravděpodobně právě msta za Steinhäuserovo vyloučení ze školy, které se odehrálo 8 měsíců před útokem.

Seung-Hui Cho (USA)
(18.1.1984 – 16. 4. 2007)
Seung-Hui Cho
Seung-Hui Cho
Seung-Hui Cho
Seung-Hui Cho

Tento třiadvacetiletý, původem jihokorejský, vysokoškolský student a masový vrah, vstoupil dne 16. 4. 2007 do budovy Polytechnického institutu státní univerzity v Blacksburgu ve státě Virginie a zde zastřelil 32 osob (studentů a vyučujících) a dalších 17 osob postřelil. K tomu se dalších 6 osob zranilo při skoku z okna ve snaze uniknout šílenému střelci. Útočník byl vyzbrojen dvěma pistolemi. Motivem činu byla zřejmě msta společnosti, když pachatel  ve svých zápiscích kritizoval „zhýralost“ , „děti zbohatlíků“ apod. V pozadí však stály taktéž psychické problémy pachatele.

Adam Peter Lanza (USA)
(22. 4 1992 – 14. 12. 2012)
Adam Peter Lanza
Adam Peter Lanza
Adam Peter Lanza

Tento dvacetiletý masový vrah zaútočil 14. prosince 2012, vyzbrojený samopalem a pistolí, na základní školu Sandy Hook  v Newtownu, ve státě Connecticut.  Jeho školní běsnění nepřežilo 26 osob (20 dětí, 6 dospělých), k tomu dvě další osoby byly zraněny. Před tímto hrůzným činem Laza stačil ještě zavraždit svoji matku v jejich společném domě. Nakonec  se Lanza sám zabil střelou do hlavy.  Ač se jedná v počtu obětí o nejhorší střelecký útok na základní či střední škole v USA a Lanza útok plánoval, z vyšetřování nevyplynul pachatelův konkrétní motiv k činu. K otřesnému činu vedli zřejmě především vnitřní faktory v osobnosti a psychice pachatele. Za zmínku stojí, že Lanza byl posedlý podobnými školními masakry, obzvláště tím na Columbine High School (viz výše).

  • Facebook
  • Instagram

Copyright © 2009-2019 serialkillers.cz

Po plagiátech je aktivně pátráno!

Komentáře
bottom of page